söndag 27 november 2016

Konditionstest på Aktivitus!

Har sedan en tid önskat att få göra ett riktigt konditionstest - hur bra/dålig är jag egentligen? Vad behöver jag träna på?

Svaret kom - presentkort på Aktivitus testklinik i Göteborg (födelsedagspresent från min man som jag fick betala själv, men det är en annan historia :-D)
Tid bokad och jag tog bilen torsdag kväll på en alldeles egen liten minisemester upp till Orust för en kort visit hos lillebror med underbara familj. Gött med egentid.

Fredag morgon - brorsan fixade brakfrukost med gröt så jag skulle stå mig på testet, och sedan bar det av in till Göteborg mitt i rusningstrafiken. Hade supergott om tid - som tur var - för när jag betalade parkeringen så fastnade kreditkortet i maskinen och jag fick ringa numret som stod på apparaten! Men, prick 09:00 med andan i halsen inne på Aktivitus.

Vilket ställe! Här är man inte det minsta konstig. Helt normalt att prata FTP, laktattrösklar och syreupptagningsförmåga.
Jag hade bestämt mig för att köra både bastest och VO2-max, men eftersom jag inte riktigt vet vad jag vill eller orkar med kommande säsong så köpte jag inget träningsupplägg den här gången - även om det lockade lite.

Så kör man igång! Upp på Monarken och först laktattest med blodprov mellan stegringarna. Sedan lite vila och så på med Bane-masken och KÖR!

Bane?
Man ser grym ut, känner sig grym och testet är grymt på flera plan.
Tråkigt var att jag dagen innan kände den där lilla retningen i halsen - den som är på väg att bli en förkylningsinfektion. Försökte mota den med Ipren och en god natts sömn, men det kändes ändå harkligt och jag är osäker på om jag verkligen kom till min rätt i testet.

FTP - ingen aning om vad jag hade förväntat mig här. Modesta 170 Watt. Ja, jo, jag vet att jag är en medelmåtta, men det kändes ändå lite klent.

VO2-max - 50,3 mg/ml. Wow! Supernöjd! Först i alla fall. Men så förklarade den pedagogiska Mattias Lundqvist att det var bra i förhållande till medelsvensson, men jämfört med eliten, well, not so much.

Så, vad är domen? Hög verkningsgrad. Dvs starka ben i förhållande till kondition. Så det är bara att träna på det jag hatar mest. Intervaller. Fyror och kortare intervaller. Usch. Men det är bara att sätta igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar